Sankthansbål
Dato publisert: 17.06.2024 Versjon: 2.18

Sankthansbål er tillatt uten søknad ved tilrettelagte bålplasser, der det åpenbart ikke kan føre til brann i strandkanten ved kysten, i kommunene Holmestrand, Horten, Tønsberg og Færder under følgende forutsetninger:

  • Den som tenner bålet har det totale ansvaret for bålbrenningen, og skal ha grunneiers tillatelse
  • Slokkemidler som vannslange/bøtter bør være i umiddelbar nærhet
  • Vindretning og styrke må vurderes
  • Ha god avstand til bygninger, vegetasjon og annet som kan ta fyr
  • Ikke bygg bålet for stort
  • Det er forbudt å brenne bål på bart fjell
  • Miljøfarlige og forurensende materialer er det ikke tillatt å brenne
  • Sørg for at barn holder avstand, - kle dem gjerne i naturstoff som bomull og ull. Kunststoffer er lett antennelige og smelter ved sterk strålevarme
  • Når bålplassen forlates skal bålet være fullstendig slokt
  • Kommer bålet ut av kontroll ringer du brannvesenet på telefon 110

 

I Tønsberg kommune, Holmestrand kommune, Horten kommune og i Færder kommune er all brenning utendørs forbudt hele året, unntaket er grill og matlaging i tilknytning til egen bolig eller fritidsbolig. Også sankthansbål er tillat på kvelden 23. juni, (alternativt kan sankthansbål tennes ved feiring  helgen før og etter). Bålbrenning skal kun finne sted der det åpenbart ikke kan starte brann. 

 

Brenning av sankthansbål skal IKKE meldes brannvesenets alarmsentral eller til Vestfold Interkommunale Brannvesen. 
Vi regner med et stort antall bål, og en eventuell oversikt med forhåndinnmeldte bål vil ikke kunne hjelpe oss til å skille bål fra brann. Desto viktigere er det at publikum umiddelbart ringer 110 om de skulle oppdage brann. 

 

Brenning av bål i eller nær skog og annen utmark er forbudt fra 15. april til 15. september i alle landets kommuner, og gjelder selvfølgelig også sankthansbål. Forskriften åpner for at det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Brudd på aktsomheten etter brannlovens §5 og forskrift om brannforebygging §3 kan føre til bøter fra politiet og erstatningsansvar.

 

For mer informasjon rundt bålbrenning, åpen ild og grill generelt: https://www.vibr.no/index.php?action=showchapter&chapter=krXrWm4j

 

 

Ved ekstrem tørke, stor brannfare eller andre ekstraordinære forhold vil brannsjefen kunne forby all bruk av åpen ild, og annen aktivitet som kan føre til brann. Den enkelte har ansvar for å følge med om slik et slikt forbud er innført. Det tungtveiende faglige begrunnede forbudet vil bli varslet i lokalmedia og på  www.vibr.no

 

 

VIB henviser til:
Brannlovens § 5, forskrift om brannforebygging  § 3. Vi minner også om forurensningslovens § 2, 7 og 11. , friluftslovens § 11, samt forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i Tønsberg, forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i Horten og forskrift om åpen brenning i Færder kommune. For Færder nasjonalpark gjelder Forskrift om vern av Færder nasjonalpark, bålbrenning blir omtalt under § 3 punkt 5.5. 

 

Brannloven: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-14-20

Forskrift om brannforebygging: https://lovdata.no/forskrift/2015-12-17-1710


Forskrift om åpen brenning: 
Tønsberg kommune: https://lovdata.no/LTII/forskrift/2020-05-19-1091
Horten kommune: https://lovdata.no/forskrift/2019-09-24-1306 

Færder kommune: https://lovdata.no/forskrift/2018-06-20-1010
Holmestrandhttps://lovdata.no/forskrift/2021-02-17-599

 

Egne forskrifter for vernområder
Verneområder i Norge er en samling av fylkesvise lister over naturvernområder som er vernet i henhold til naturvernloven, naturmangfoldsloven og viltloven.
Forskrift om vern av Færder nasjonalpark: https://lovdata.no/forskrift/2013-08-23-1029

For de øvrige verneområdene bes publikum sjekke evt. forskrift ved søk på www.lovdata.no

Forurensningsloven: https://lovdata.no/lov/1981-03-13-6

 
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, Ollebukta 6, 3126 Tønsberg    Telefon 33 00 36 00  org.nr 982 847 796     e-post post@vibr.no
Tilgjengelighetserklæring