Vannforsyning
Dato publisert: 14.03.2025 Versjon: 0.6
Krav til vannforsyning

Plan- og bygningsloven § 27-1 krever at byggverk ikke må føres opp eller tas i bruk til opphold for mennesker eller dyr med mindre det er forsvarlig adgang til slokkevann.

 

Slokkevannskapasiteten må være:

  • Minst 20 l/s i småhusbebyggelse
  • Minst 50 l/s i annen bebyggelse. Her er det viktig at uttak tilpasses nødvendig vannmengde.

 

I boligstrøk og lignende hvor spredningsfaren er liten, er det tilstrekkelig at kommunens brannvesen disponerer passende tankbil.

 

§ 21 i Veiledning til forskrift om brannforebygging sier også følgende; Behovet for slokkevann bør inngå i kommunens ROS-analyse, ref. brann- og eksplosjonsvernlovens § 9, og tiltak bør iverksettes i henhold til analysen.

Plassering hydrant, kum

Brannkummer må plasseres på arealer som ryddes for snø på vinterstid, for eksempel kjøreveier og gangveier. Brannkum må merkes tydelig med kumskilt på stolpe eller fasade i umiddelbar nærhet til kummen. Alle kummer skal ha stige/stigetrinn ved dybde mer enn 2 meter.

 

Hydrant/kum skal plasseres 25-50 m fra hver hovedangrepsvei. Det skal være tilstrekkelig antall hydranter/kummer slik at hele bygningen er dekket. Der hvor det kreves et vannuttak på minimum 50 l/sek dette være fordelt på minst to uttak. Der hvor det kreves 50 l/sek bør det med fordel monteres kum med 4” uttak med påkobling oppunder kumlokk.

 

Med henvisning til § 2-4 (forskrift om organisering og dimensjonering av brannvesen) er det nødvendig at kommunen ved all planlegging av nye utbyggingsområder tar hensyn til brannvesenets behov for slokkevann. Det kan også bli aktuelt for kommuner å oppgradere vannforsyningen med bakgrunn i plikten i "Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn" § 5-4. Aktuelle momenter som må vurderes ved kartlegging av bestående vannledningsnett og planlegging av nytt.

 

Brannventiler/hydranter bør:

  • være plassert med maks. 150 - 200 m avstand mellom uttakene (Småhusbebyggelse)
  • være sikret mot funksjonsstopp (frost, rust eller lekkasje)
  • ligge i brøytet kjørevei
  • være skiltet
  • være inntegnet på kart
  • være underlagt vedlikeholdsrutiner (internkontrollrutiner)

 

Eksempler på merking som vi foretrekker:

 

Ved uttak for 20 l/sek eller tilsvarende Ved uttak for 50 l/sek eller tilsvarende

Kumskiltet benyttes når det er hydrant eller det benyttes stender i kum med 2x2,5‘‘ tilkobling. Skilt merkes med avstand til kum. Kumskiltet benyttes når det fra et uttak er tilrettelagt for uttak av mye vann og hvor det er Stortz 4‘‘ tilkobling. Skilt merkes med avstand til kum.
Slokkevannsuttak på private vannledninger

Slokkevannsuttak tilknyttet private vannledninger bør utføres som brannhydranter. Slike uttak er ikke vist på kommunens vannledningskart og er ofte dårlig merket, vedlikeholdt og mangelfullt brøytet om vinteren. Brannhydranter er derfor å foretrekke.

Åpne vannkilder

Åpne vannkilder skal ha kapasitet for minst 1 times tapping og være tilrettelagt for bruk hele året.

Tankbil som slokkevannsforsyning

Forebyggendeforskriften § 5-4 pålegger kommunen å sikre tilstrekkelig vannforsyning til brannslokking. Det fremgår videre at i boligstrøk hvor spredningsfaren er liten, er det tilstrekkelig at kommunens brannvesen disponerer passende tankvogn.

 

Dette innebærer at i tettbygd strøk som etter risikokartlegging, jf. § 2-4, viser seg å ikke ha nok slokkevann, har kommunen ansvar for å oppgradere vannforsyningen. Det kan skje ved vedlikehold, økning av vannledningsnettets kapasitet eller ved å tilrettelegge for bruk av åpne kilder eller basseng der det ikke kommer i konflikt med annet regelverk.

 

I boligstrøk o.l. hvor kommunen har vedtatt at tankbil kan erstatte annen tilrettelagt slokkevannforsyning, jf. § 5-4 i forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn, skal tankbilen kjøres ut samtidig med førsteutrykningen, dersom det er nødvendig for å sikre brannvesenet tilstrekkelig slokkevann.

 

Tankbil vil etter forskrift om forebyggende tiltak og tilsyn ikke kunne erstatte manglende slokkevannforsyning i tettbygd strøk. Tankbil vil bare kunne erstatte manglende vannforsyning i boligstrøk med liten spredningsfare.

 

Jf. Dimensjoneringsforskriften § 5 -5

Stigeledning/tørropplegg

Det vises til VTEK17 § 11-17 andre ledd.

 

Tilkoblingspunkt til stigeledning/tørropplegg må være på bakkeplan og i umiddelbar nærhet til inngang til brannvesenets angrepsvei. Tilkoblingspunktet må dessuten være tydelig merket og være plassert slik at det er lett synlig fra inngang til brannvesenets angrepsvei. Tilkoblingspunkt bør plasseres på utsiden av bygningskroppen og i umiddelbar nærhet til inngang til brannvesenets angrepsvei. Stigeledning må beregnes hydraulisk.

 

Koblinger og ventiler på stigeledning/tørropplegg

Det skal være to uttak på stigeledning/tørropplegg i hver enkelt etasje. Uttakene skal ha kobling av type Ø 38 mm TA-klokobling. Det skal være stengeventil/kuleventil for hvert enkelt uttak. Ved lange slangeutlegg (betydelig mer enn 25 m) fra uttakene bør det i stedet benyttes Ø 65 mm uttak type NOR Lås 1. I tilfeller hvor dette kan være aktuelt bør det avklares med Vestfold Interkommunale brannvesen.

 

Tilkoblingspunkt på bakkeplan skal ha mulighet for tilkobling av to Ø 65 mm fødeslanger. Koblinger skal være av type Ø 65 mm NOR Lås 1. Det skal være stengeventil/kuleventil for hver tilkobling. Det må være god plass rundt koblinger og ventiler. Koblinger av type Ø 65 mm NOR Lås 1 må det være god klaring i alle retninger. 

Koblinger må være plassert minst 1 meter over gulv/terreng. Koblinger bør være 45° nedadrettet alternativt horisontalt rettet for å unngå knekk på slanger. Koblinger må være innrettet slik at slanger kan kobles på uten å komme i konflikt med bygningskonstruksjoner eller lignende. Rundt Ø 65 mm NOR Lås 1 koblinger må det være god plass for å kunne bruke koblingsnøkler.

 

Sikring av opplegget:

Tørropplegg bør kunne dreneres, slik at det ikke forårsaker vannsøl i bygning eller isdannelse utenfor inngangsparti på vinterstid. Stigeledningens/tørroppleggets tilkoblingspunkt og uttak bør plasseres i låsbare skap for beskyttelse mot hærverk og sabotasje dersom dette kan være aktuelt. Dersom det benyttes skapdører ved uttak i hver etasje, bør disse være gjennomsiktige for enkelt å kunne kontrollere at ventiler (kuleventiler) er stengt.

 
Krav til vannforsyning
Plassering hydrant, kum
Slokkevannsuttak på private vannledninger
Åpne vannkilder
Tankbil som slokkevannsforsyning
Stigeledning/tørropplegg
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, Ollebukta 6, 3126 Tønsberg    Telefon 33 00 36 00  org.nr 982 847 796     e-post post@vibr.no
Tilgjengelighetserklæring