Nær alle som dør i brann omkommer i den branncellen hvor brannen startet. Brannsikkerheten i bygg varier etter konstruksjon, type og alder. Kan du rømme trygt ut, gjør det. Her er våre råd for en rekke boligtyper:
Bor du i enebolig, rekkehus eller flermannsbolig og du ikke uten fare for eget liv kan slokke brannen; redd andre som er i fare og kom dere ut, ring brannvesenet på 110.
http://www.sikkerhverdag.no/brann/forebygge-brann/ov-pa-brann-heime/
Bor du i lavblokk, høyblokk eller terrassert bebyggelse:
1. Følg den branninstruks som gjelder for det bygget du er i.
2. Kom deg ut om rømningsveiene er røykfrie.
3. Er rømningsveien blokkert av brann eller røykfylte, bli i eller trekk deg tilbake til egen leilighet eller sikkert sted. Tett om mulig for røyk som siger inn med våte håndklær mm., eller gå ut på balkong. Ring brannvesenet 110 eller gi deg til kjenne for slokkemannskaper på stedet. Du vil få hjelp etter prioritering, de som er i akutt fare får hjelp først.
I praksis varierer brannsikkerhetsnivået etter byggeår og type bygg. Mange moderne bygg er delt inn i brannceller som kan motstå brann i en gitt tid. En brann i naboleiligheten skal da normalt ikke true deg de første 30-60 minuttene. Du bør kjenne til hva som gjelder for ditt bygg og vi oppfordrer alle som bor i slike bygg om å sette seg inn i branninstruksen, og i fellesskap drøfte hva man skal gjøre når brannalarmen går.
Uansett er hovedregelen; kan du trygt rømme ut i det fri, gjør det hver gang alarmen går!
http://www.sikkerhverdag.no/brann/romningsveier/disse-romningsveiene-ma-du-ha/
Branncelle: hel eller avgrenset del av byggverk hvor en brann fritt kan utvikle seg uten å spre seg til andre bygninger eller deler av byggverket i løpet av en fastsatt tid. Eksempelvis er hele eneboligen som oftest en branncelle, mens et nyere leilighetsbygg består av en rekke brannceller der hver leilighet, rømningsvei, korridor, trapperom er konstruert for å motstå brannspredning en gitt tid. (Illustrasjon er hentet fra Direktoratet for byggkvalitet).
http://www.sikkerhverdag.no/brann/romningsveier/hva-er-en-alternativ-romningsvei/