Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned. For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred på denne lille jord, hvor menneskene bor.
Inger Hagerup
Vi skulle ønske at alle branner alltid endte på rett side av de berømmelige marginene. Røykvarsleren øker mulighetene for det!
Men med fire lys tent, kan vi ikke unngå å tenke på de 39 som har omkommet i brann. 26 menn, og 13 kvinner.
Alle er brått blitt revet bort i 36 brannhendelser i Norge. I 2021 omkom 41 i brann.
89,75% av dødsbrannene i år har skjedd i bolig eller fritidsbolig. Lørdag 17.12 omkom en mann i Bergen. Søndag 18/12 på formiddagen ble en person funnet død etter leilighetsbrann i Oslo.
OMKOMMER I BOLIG
35 omkom i brann i hjem eller hytte
14 i eneboliger, 8 omkomne var over 70 år
13 kvinner og 22 menn har omkommet i boligbranner
3 av dødsbrannene krevde to liv
ALDERSGRUPPER OMKOMNE I BOLIGBRANN
0-15 år 1 gutt på 11 år i Sandefjord
16-29 år 1 kvinne på 19 år i Bodø
30-49 år 10
50-69 år 11
70 år eller mer 12
6 I DESEMBER
Dessverre har brann krevd 6 liv i desember, 3 i eneboliger og 3 i leiligheter. Vi må alle gjøre alt vi kan for å hindre at flere liv går tapt.
Bruk julen til å hjelpe de som trenger at noen bryr seg.
Sørg for at alle du har kjær eller nær har røykvarslere som fungerer og kan høres av beboer i alle rom. Og at rømningsveiene, ikke minst inne i boligen er ryddige og framkommelige for beboer.
De aller fleste branner begynner små. Ved tidlig varsel er det fortsatt tid til å komme seg ut. Ingen skal sette livet i fare med å prøve å slokke. Små branner kan raskt bli uhåndterbare selv for unge og spreke.
Viktigst er det at du kommer deg ut, ring 110, vi kommer.
Er det forhold som bekymrer deg og som du ikke får gjort noe med, bruk www.branntips.no
Vi i brannvesenet vil høre fra deg!
OMKOMNE I BOLIGBRANN PER MND. 2022
Januar 3
Februar 6
Mars 3
April 2
Mai 2
Juni 1
Juli 1
August 1
September 3
Oktober 6
November 1
Desember 6
OMKOMNE I BOLIGBRANN PER UKEDAG 2022
Mandag 2
Tirsdag 5
Onsdag 7
Torsdag 0
Fredag 8
Lørdag 5
Søndag 8
GAVER FOR ØKT SIKKERHET:
FLERE RØYKVARSLER
Ha mange nok røykvarslere til å dekke alle rom inkludert soverom. Sammenkoblet trådløst. Piper én piper alle. Tidlig varsling redder liv. Avanserte varslere kan gi talemelding om hvor alarmen er utløst, men viktigst er det å ha minst 1 per etasje hørbar i alle rom med lukket dør.
EL-Kontroll
Bestill en elektriker til å sjekke boligens elektriske anlegg og tilkoblet utstyr. Bør utføres minst hvert 8-10 år. Feil på det elektriske anlegget kan være svært vanskelig å oppdage i det daglige og kan ramme alle. Eksempelvis kan en lysbue i en kobling ende fatalt, og faktisk ha pågått over lang tid. Elektriske feil er årsak i mer enn 10% av dødsbrannene i Norden + Estland. (Se bildet med antallet branndøde og brannårsakene i statistikken publisert av brannmyndighetene i de nordiske landene).
KOMFYRVAKT
Kutter strømmen om det blir farlig varmt i panne eller gryte på komfyren. Varsler også med lyd før den kutter strømmen. Kan enkelt ettermonteres uten behov av elektriker hos de fleste med frittstående komfyr. Av dødsbrannene i Norden + Estland er komfyren involvert i 8%.
Oppvarming av olje og fett krever at du er på vakt. Skulle den antenne, skru av plata og før et lokk rolig over flammene. Bruk aldri vann til å slukke komfyrbrann.
Vask fettfilteret i ventilatoren regelmessig.
BYTT UT LEVENDE LYS
KJØP BATTERIDREVNE LYS
Bytt ut flamme med LED-lys. Velger du levende lys, må du alltid blåse de ut hver gang du forlater rommet der de brenner. Selv om det kun er for en kort stund.
TIL RØYKERE
Mer enn 50% av dødsbrannene i Norden + Estland er røykingsrelatert. Å røyke utendørs reduserer faren i svært stor grad. Og bare det å stå å røyke f.eks. ved vinduet forebygger. De dødelige brannene oppstår nær røykeren, ofte sittende eller liggende. En mistet glo eller sigarett starter brannen. Glødebrannen antenner så klær, tekstiler eller møbler. Rammer hyppigere de med funksjonsnedsettelse.
Solide og store askebeger, gjerne med litt vann reduserer faren for at brann oppstår. En askebøtte er nyttig for sikker håndtering av sneiper fram til de kan kastes.
Flammehemmende madrasser, sengetøy og forklær forebygger. For økt sikkerhet bør lett antennelige klesplagg av bomull og viskose unngås. Skal du gi bort klær til jul, er ull, silke eller kunstfiber som polyester, vanskeligere å antenne og brenner ikke med voldsom flamme.
Et glass eller en sprutflaske med vann kan være alt som skal til for å slokke en tapt glo. Det finnes også slokkespray i handelen. Sprayboksen er godt egnet for det som kan kalles bitte små branntilløp, men som dessverre altfor ofte får tid til å utvikle seg fatalt.
DE SÆRSKILT SÅRBARE VED BRANN
Spesielt om flere av risikofaktorene er til stede samtidig bør individet få tilpasset brannsikkerhet. Lovkravene om røykvarslere og slokkeutstyr er ofte ikke tilstrekkelig for disse.
TRYGGHETSALARM
I VIBs eierkommuner Færder, Holmestrand, Horten og Tønsberg, er det koblet røykmeldere til alle trygghetsalarmene. Utløses røykmelderen rykker brannmannskapene fra en av våre fire brannstasjoner umiddelbart ut. Hjemmetjenesten varsles også.
Det er langt over 2000 hjem med kommunal trygghetsalarm i VIBs område. Ved to hendelser i år mener vi det var avgjørende for utfallet at brannvesenet og hjemmetjenesten ble varslet raskt og kom personen til unnsetning.
SAMARBEID
Det er et utstrakt samarbeid mellom kommunene og brannvesenet. De ansatte i hjemmebaserte tjenester har et våkent blikk på brannsikkerheten hos brukerne og gjør tiltak.
Både hjemmetjenesten og forvalterne av de kommunale boligene strekker seg langt for at de mest sårbare skal ha best mulig brannsikkerhet. Noe av det behovsprøvde sikkerhetsutstyret kommer via hjelpemiddelsentralene. Men i en nylig utgitt rapport skriver Norges fremste branneksperter, Rise Fire Research, at det i Tønsberg er levert 25 vanntåkeanlegg og 20 i Færder for å sikre sårbare i boliger. I Horten har kommunen installert flere anlegg og om kort tid vil 10 vanntåkeanlegg sikre boliger.
Og senest denne uka vedtok kommunestyret i Tønsberg budsjettet for 2023, der det er satt av 21,6 millioner til å brannsikre kommunale boliger. De siste 8 årene har kommunen brukt mer enn 37 millioner på brannsikkerhet i boliger.
VANNTÅKE
Mobile anlegg, med vanntank på 130 liter, som produserer en vanntåke. For å kjøle ned og begrense en brann på et mindre område i en bolig. Anlegget er utstyrt med følsomme detektorer for å aktivere anlegget svært tidlig i brannforløpet. Dette gir økt tid for evakuering, noe som kan være spesielt viktig for sårbare personer med risikofaktorer, som kognitiv eller fysisk funksjonsnedsettelse. Prisen for et anlegg er i dag nærmere 100.000 kroner ferdig montert.
I rapporten er kommuner intervjuet om erfaringene med vanntåkeanlegg. 14 av 38 av respondenter svarte at mobile vanntåkeanlegg har reddet liv det siste året.
En lokal hendelse er omtalt:
«I starten av april 2022 antente en sigarett et håndkle som lå i umiddelbar nærhet til en person i en omsorgsbolig i Tønsberg. Vedkommende var storrøyker, og det var svimerker på̊ gulvet rundt lenestolen. Det installerte mobile vanntåkeanlegget ble aktivert og slokket brannen.
«Brannen var slokt da vi kom fram. Beboer var tatt hånd om av personell ved virksomheten og framsto uskadet. Håndkle var tatt ut og lå i en stålbøtte. Det var en del vann på̊ gulvet og vi ba om assistanse fra restverdiredningsbilen til Sandefjord brann og redning”, sier brannmester Svein Helge Skjerdal».
Det må også nevnes; etter leiligheten var luftet ut og vannet på gulvet fjernet, var den beboelig fra samme kveld.
Rapporten kan lastes ned her: https://risefr.no/.../20569-2-dsb-erfaringer-med-mobile...
SIKKERHETSRUNDE
Vi har ingen å miste, derfor oppfordrer vi deg til å ta sikkerhetsrunden i boligen, med et ekstra blikk på komfyren, alltid rett før leggetid.
Ta vare på deg selv og andre!
Vårt mål er at ingen skal dø i brann.
EN BRANN MED MARGINENE PÅ RETT SIDE
Tidlig søndag morgen (18.12) rykket mannskapene fra stasjon Tønsberg ut etter automatisk brannalarm fra et leilighetsbygg i Tønsberg.
- Beboer åpnet baderomsdøren og da veltet det ut røyk. Vedkommende smalt igjen døra og hindret dermed ytterligere røykspredning til leiligheten. Våre røykdykkere gikk inn på badet og fant en fjernstyrt bil hvor batteriene var utbrent, sier brannmester Henrik Oseberg.
- Brannen har slukket av seg selv. Bilen sto til lading oppe på en vaskemaskin. Til alt hell var det ingen spredning til annet brennbart. Vi bar bilen og laderen utendørs, og kjørte vifte for å ventilere ut røyken. Beboer og jeg ble enige om at lading om natten uten tilsyn ikke er å anbefale og at tidlig varsling med fungerende brannalarm er viktig, avslutter brannmester Henrik Oseberg.
Les om trygg lading her: https://www.sikkerhverdag.no/.../ladevett-for-trygg-lading/
Til info
Tallene i artikkelen inkluderer dødsbrannen i Bergen lørdag 17. desember og brannen i Oslo søndag 18.12 hvor én ble funnet omkommet. Alle tall er å anse som foreløpige, den offisielle statistikken publiseres av DSB i januar 2023:
https://www.dsb.no/menyartikler/statistikk/omkomne-i-brann/
Kilder: DSB, brannstatistikk.no og medieomtale av de respektive brannene, samt nordisk statistikk: https://ida.msb.se/nfs...