Brannfare lokalt
- Forholdene i våre fire kommuner, (Holmestrand, Horten, Tønsberg og Færder) varierer stort. Enkelte steder har det kommet rotbløyte, men andre steder er det tørt. Den som tenner ild er ansvarlig for å vurdere hvor tørt det er, samt vær og vind der man er. Du har alltid det hele og fulle ansvaret for at dine handlinger ikke fører til brann, sier brannsjef Per Olav Pettersen.
20 branner i vegetasjon
- Til nå i år har vi rykket ut til 20 branner i terrenget. Den siste var i morges ved en bolig på Åsgårdstrandsveien, Tønsberg. En liten brann, 2 x 4 meter, men et eksempel på at det er svært tørt i og ved mange boliger. Det brant i gress og under en hekk, slukket av beboere med hageslangen. Startet trolig av gloa på en sigarettsneip, forteller Pettersen.
Unngå engangsgrill
-Vi har for mange hendelser med engangsgrill. Jeg henstiller innbyggerne til heller å bruke bærbare griller, med gass eller kull. Det er tryggere. Engangsgriller rett på bakken kan være risikosport, om det er tørt nede i jorda, sier brannsjefen.
Aske
- Du må være helt sikker på at asken etter kull og briketter er kald før du kaster den. Spyl gjerne med vann der du tømmer den. Hver sommer opplever vi branner som starter «dagen derpå». Og har du tent et lite kaffebål, må det også slukkes fullstendig. Det er forbudt å forlate bål, sier Per Olav Pettersen.
Sett deg inn i bål- og grillreglene som alltid gjelder. Sjekk www.vibr.no eller les videre:
I kommunene Færder, Holmestrand, Horten og Tønsberg er all åpen brenning forbudt hele året, hjemmelet i forurensningsloven.
Fra 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i Norge.
Det er noen unntak, men du må sette deg inn i reglene:
Dette er grill og bålreglene:
Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann.
Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.
Det er likevel tillatt å gjøre opp ild når det er åpenbart at brann ikke kan oppstå, eller når kommunen har gitt tillatelse.
Hva er «å gjøre opp ild»?
Kan eksempelvis være opptenning av bål, bruk av bålpanner, engangsgriller, kullgriller, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff.
Hva betyr «åpenbart ikke kan medføre brann»?
I noen tilfeller kan være forsvarlig å gjøre opp ild, eksempelvis på en molo, en strand, en parkeringsplass, på snødekt fjell osv. der underlaget ikke tar fyr, vegetasjonen ikke er tett opptil og så lite vind at faren for brann og spredning er lav.
Oppsummert: Du kan grille eller brenne kaffebål i strandkanten om det garantert ikke fører til brann. Vind og avstand til brennbart må være med i din vurdering
Det er forbudt å brenne/grille på bart fjell, fordi svabergene skaller av. Dermed ødelegger du den mer enn 9000 år gamle overflaten, polert fram under siste istid.
Tenner du bål, har du alt ansvar, - også for å slokke bålet fullstendig før du forlater det.
Brannvesenet gir ingen tillatelser, det er du selv som må vurdere faren og ta ansvaret.
Skogbrannfareindeksen et hjelpemiddel
De faktiske forholdene er gjerne mer utfordrende enn det skogbrannfareindeksen viser. Og du må selv gjøre grundige vurderinger på stedet. https://skogbrannfare.met.no/ffmc.html
All bruk av ild kan bli forbudt
Når brannfaren er spesielt stor eller det foreligger andre ekstraordinære forhold, kan all bruk av ild forbys alle steder utendørs i kommunen. Om et slik forbud innføres vil det bli kommunisert i media og våre nettsider.
I tillegg er det lokal forskrift i fire kommuner
Kommunene Holmestrand, Horten, Tønsberg og Færder har lokal forskrift som forbyr åpen brenning. Hjemlet i forurensningsloven. Formålet er å forhindre forurensning og helseproblemer som følge av åpen brenning og brenning av avfall. Kommunen eller politiet er myndighet.
Eventuell søknad om brenning skal sendes kommunen, ikke VIB. Sjekk kommunens nettsider/servicetorg.
Unntak fra forbudet i lokal forskrift om åpen brenning:
110 tar også i mot registrering fra publikum generelt:
Registrering av lovlige bål/brenning, kan gjøres direkte til 110-sentralen av ansvarlig melder/påtenner. For info se: https://sorost110.no/balbrenning-overnatting/
Vi oppfordrer deg til å ringe 110-sentralen på telefon 333 14 110 for registrering før du tenner bål(Gjelder IKKE sankthansbål 23.juni).
De lokale forskriftene:
Færder: https://lovdata.no/forskrift/2018-06-20-1010
OBS ekstra unntak Færder: Brenning tillatt av små mengder tørt hageavfall på øyer uten fastlandsforbindelse utenom nasjonalparken, men er forbudt på offentlige høytidsdager og søndager.
Holmestrand: https://lovdata.no/forskrift/2021-02-17-599
Horten: https://lovdata.no/forskrift/2019-09-24-1306
Tønsberg: https://lovdata.no/forskrift/2020-05-19-1091
Naturvernområdene har egnge regler, du finner mer her: https://www.statsforvalteren.no/nb/vestfold-og-telemark/miljo-og-klima/verneomrader/nyttig-informasjon/balfyring/
Eksempelvis gjelder dette for Færder nasjonalpark:
5.5 Bålbrenning
Bålbrenning må ikke skje så nær vegetasjon, svaberg eller annet fast fjell at det forårsaker skade. I hele nasjonalparken er bruk av grill direkte på underlaget forbudt.
Lenke til forskrift om vern av nasjonalparken finner du her: https://lovdata.no/forskrift/2013-08-23-1029
Her er noen eksempler på lokale verneområder med bålforbud:
Holmestrand kommune:
Horten kommune:
Tønsberg kommune:
Færder kommune:
For andre verneområder bes publikum søke på www.lovdata.no
Verneområder i Norge er en samling av fylkesvise lister over naturvernområder som er vernet i henhold til naturvernloven, naturmangfoldsloven og viltloven.
Kulturminner
Også andre steder er det forbudt å gjøre opp ild, selv om det brannfaglig kan være trygt. Generelt er det er ifølge kulturminneloven ikke akseptert å gjøre opp ild på automatisk fredete kulturminnelokaliteter, som for eksempel gravhauger som i Borreparken eller på Slottsfjellsplatået siden dette medfører skade eller risiko for skade. På automatisk fredete kulturminner, medfører i tillegg trekull en fare for ødeleggelse av vitenskapelig verdi ved prøveuttak for datering ved eventuelle fremtidige arkeologiske undersøkelser.
Bruk av ild utendørs reguleres generelt av:
Brannloven §5: https://lovdata.no/lov/2002-06-14-20
Forskrift om brannforebygging §3: https://lovdata.no/forskrift/2015-12-17-1710
Forurensningsloven: https://lovdata.no/lov/1981-03-13-6