- Når nesten hver tredje boligbrann starter i elektrisk utstyr vil jeg oppfordre alle til minst å ta en digital egenkontroll, hvor du enkelt kan oppdage feil og mangler på det elektriske anlegget i din bolig, sier brannsjefen.
Det lokale eltilsyn og nettselskapet Lede har sendt sine kunder en digital egenkontrollen i anledning #elsikkerhetsdagen15.oktober. Har du ikke fått den, se her: https://elsikkerhetsdagen.no
- Finner du feil eller er usikker på ditt elektriske anlegg eller annet el-utstyr bør du definitivt ta kontakt med godkjent elektriker for å få hjelp til å bli trygg på at du ikke har skjulte feil eller mangler som kan føre til brann, sier brannsjef Kaiser.
Du kan søke etter virksomheter med tillatelse til å gjøre elektrisk arbeid i Norge her: https://elvirksomhetsregisteret.dsb.no
Virksomheter som tilbyr og gjør denne type arbeid uten å være registrert, driver ulovlig.
HVER BRANN KOSTER MINST 279 000
På syv og et halvt år har det vært 340 forsikringsskader og nær 95 millioner er utbetalt i erstatninger etter boligbranner hvor el-utstyr er kilden i Vestfold. Hver skade koster i snitt 279 000,-. Det går fram i tall VIB har hentet fra Finans Norge og deres interaktive statistikk https://brask.finansnorge.no Grunnlaget for dataene er brannskader meldt til skadeforsikringsselskapene.
- Hver boligbrann er en stor belastning for beboerne, i verste fall må de bøte med livet. Jeg kan ikke ofte nok minne alle på hvor viktig fungerende røykvarsler er. Den alene halverer risikoen for å dø i boligbrann. Du må ha mange nok varslere i din bolig slik at den høres i alle rom, selv med lukket dør, sier brannsjef Jan Helge Kaiser.
HVA STARTET EL-BRANNENE I?
Av de 80 boligbrannene i VIBs område startet 27 i husholdningsutstyr, 26 i installasjonsutstyr, 13 i ukjent elektrisk utstyr, 7 i belysningsutstyr, 5 i annet el-utstyr (fire av de i dekorartikler), 1 i PC og 1 i TV.
Ingen mobiltelefoner eller kaffetraktere har startet boligbrann i VIBs område siden 1.1.2016. Tallene VIB benytter er fra www.brannstastikk.no og er brannvesenets vurdering av hva branner startet i.
Blant brannene som startet i husholdningsutstyr; begynte 6 i tørketrommel, 4 i oppvaskmaskin, 2 i vaskemaskin, 3 i kjøl/frys, 1 i stekeovn, 1 i komfyr, 1 i elektrisk grill, 1 i brødrister, 1 i stavmikser og 1 i boblebad. Kun to av de 80 elektriske brannene startet i varmeovn, én fastmontert og én vifteovn.
Av de brannene i utstyr hvor kun elektrikere kan stå for arbeidet, begynte 12 i annet installasjonsutstyr, 6 i stikkontakt og 5 i sikring/holder. I tillegg kommer 3 branner i skjøteledning, 1 i plugg, 1 i ledning og 1 i transformator, som inngår i installasjonsutstyr.
De syv brannene i belysningsutstyr fordeler seg jevnt på undergruppene fastmontert, flyttbart og annet belysningsutstyr.
FORSIKRINGSSKADER I VESTFOLD
Årlig fører brann som starter i elektrisk utstyr i snitt til 45 forsikringsskader i Vestfold. Kilden til flest skadesaker er fastmontert elektrisk utstyr. Nest flest skader oppstår etter branner i husholdningsapparater, men de er dyreste for forsikringsselskapene. I snitt koster hver brann i husholdningsutstyr hele 350 932,-.
Færrest forsikringsbrannskader er det i elektroniske apparater som TV, musikkanlegg, AV-utstyr, mobiltelefoner, PC, printer o.l. Siden 2016 har forsikringsselskapene utbetalt 94 773 000 kroner i erstatninger etter branner der elektrisk utstyr var kilden til brannen. I fjor ble det utbetalt over 11,8 millioner i Vestfold.
ALDER PÅ BOLIGEN
Statistikken til Finans Norge viser at både antall skader og erstatninger etter elektriske branner stiger om bygget er mer enn 40 år. Er din bolig og ditt elektriske anlegg gammelt anbefaler forsikringsbransjen at du får en godkjent elektriker til å utføre en grundig elkontroll. Mange forsikringsselskap gir premiereduksjon om du koster på deg en fagmessig elkontroll hvert femte år.
Kilder:
www.brannstatistikk.no , en tjeneste fra DSB som gir oversikt over alle utrykningene til brann- og redningstjenesten.
Finans Norge https://brask.finansnorge.no
_____________________________________________________
Definisjoner:
BOLIGBRANN: Alle branner i eller inne i bolig, inkluderer også branner i inventar, som
ikke sprer seg.
BOLIG: enebolig, tomannsbolig, rekkehus, kjedehus, ander småhus, store boligbygg, bygning for bofelleskap, fritidsbolig, koie, seterhus o.l., garasje, uthus og boligbrakker. Ref. https://www.ssb.no/klass/klassifikasjoner/31
Finans Norge og deres interaktive brannskade statistikk benytter følgende definisjoner:
Varme branner er ”ild som har kommet løs”, det vil si at ilden har kommet ut av kontroll, at det brenner på et sted der det ikke er meningen at det skal brenne.
Fastmontert elektrisk utstyr
Ledning, kabel, sikringsskap, koplingsboks, bryter, stikkontakt, regulator, transformator, el. ovn, pumpe, varmepumpe, vifte, el. motor, varmekabler, ventilator, varmtvannsbereder og belysningsutstyr.
Husholdningsapparater
Vaskemaskin, oppvaskmaskin, tørketrommel, kjøle- og fryseutstyr, komfyr (el. og gass), kokeplate, mikrobølgeovn, kaffetrakter/-maskin, støvsuger, strykejern, flyttbare lamper og ovner, skjøteledning og småelektriske apparater.
Elektroniske apparater
Radio, TV, musikkanlegg, audiovisuelt utstyr, mobiltelefoner, PC, printer, server, modem, alarm-/varslingsanlegg.
Antall skader i Vestfold fra BRASK referert i denne saken gjelder kun «Varme branner, ild er løs et sted det ikke skal være».
Forsikring bruker også begrepet «Kalde branner»; som er kortslutning og andre elektriske fenomener, det er skader som inntreffer i elektriske apparater og ledninger så sant årsaken har med den elektriske delen av apparatene å gjøre. «Kalde branner» er ikke tatt med i denne saken eller i grafene.
En brannforsikring dekker skader etter lynnedslag – uansett om det blir brann eller ikke.
Elsikkerhetsdagen er den nasjonale dagen for å ta kontroll over din egen elsikkerhet.
Elsikkerhetskontrollen består av 9 spørsmål som tar deg gjennom de viktigste delene av ditt elanlegg som du kan kontrollere selv.