Brannvaktflyene på vingene over 42 kommuner fra pinsehelgen
Nyheter
Torsdag 25. mai 2023, kl 15:32
Arnt E. Folvik
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS
Tre brannsjefer takker de frivillige i tre flyklubber, minner om skogbrannfaren og at der er livsviktig å ha fungerende røykvarsler på hytta. Fra v. Per Olav Pettersen Vestfold interkommunale brannvesen, Anne-Sofie Heum i Sandefjord brann og redning og Jan Olav Vagle Larvik brann og redning.

Flyklubbene takkes

Takket være frivillige i Ringerike flyklubb, Grenland motorflyklubb og Sandefjord flyklubb øker sjansene for at skogbranner eller branner i terrenget kan oppdages tidlig i området til Sør-Øst 110-sentral. Som dekker 42 kommuner i Vestfold og Telemark, samt vestre del av Viken (tidligere Buskerud fylke).

Flyene fra de tre flyklubbene flyr på vegne av alle de 20 brannsjefene i de 42 kommunene i Sør-Øst med felles nødmeldesentral. 110 er døgnbemannet kommunikasjonssentral som tar imot nødmeldinger fra publikum og som koordinerer operative ressurser.

 - Det er all grunn til å skryte av de frivillige pilotene og observatørene, de får ikke ei krone for sin innsats. Klubbene får betalt per flytime, men betalingen dekker akkurat kostnadene til drivstoff, service, vedlikehold og nødvendige godkjenninger, sier brannsjef Jan Olav Vagle i Larvik brann og redning.

Oppdager observatøren eller piloten brann i terrenget kan de umiddelbart varsle 110-sentralen via Nødnett.

 

Publikum viktigst

De over 700 000 innbyggerne i Sør-Øst og alle som gjester området er de som kan forebygge menneskeskapt skogbrann. Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken. 

- Alle de som er ute er våre øyne og øre. Vi setter stor pris på at de følger med og varsler 110 om de skulle oppdage røyk eller brann i terrenget. Publikum kan også bidra til å oppdra hverandre med tanke på sikker bruk av bål og grill. Brannfaren varierer, og vi ønsker ikke å være strengere enn nødvendig, sier brannsjef Anne-Sofie Heum i Sandefjord brann og redning.

 

 Flere tar regningen

 - Det er meget bra at vi har flyene på vingene også i år. Kostnadene til brannvaktflyene dekkes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, Fritzøe Skoger AS og hvert av de 20 brannvesenene i Sør-Øst, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

 

Fungerer røykvarsleren på hytta?
De tre brannsjefene i sommerfylket Vestfold er smertelig klar over at for mange hytter er uten fungerende røykvarsler. Det er i bolig og fritidsboliger at liv går tapt i brann. Brannsjefene benytter anledningen til å minne alle som nå skal tilbringe pinsen på sommerhytta om at de må sjekke at røykvarsleren virker. Er den eldre enn 8-10 år bytt til en ny.

Generelt bålforbud fra 15. april til 15. september
D
et er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark i sommerhalvåret. Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne kaffebål eller grill der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann.

Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle bålforbudet kan du straffes med bot eller fengsel.
Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.

Tenner du har du det hele og fulle ansvaret. Du må være forsiktig, ansvarsfull og bålet må være fullstendig slokket før du forlater stedet.

 

Tips til trygg bålbrenning:

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

 

Skulle du oppdage skogbrann ringer du 110 og her er flere tips til hva du kan gjøre:

https://www.sikkerhverdag.no/brann/slokke-brann/dette-gjor-du-ved-skogbrann/

 

 

 

Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, Ollebukta 6, 3126 Tønsberg    Telefon 33 00 36 00  org.nr 982 847 796     e-post post@vibr.no
Tilgjengelighetserklæring