Behov for flere boliger,
de må være brannsikre
Nyheter
Tirsdag 14. november 2023, kl 14:17
Jeg heier på og oppfordre alle som kunne tenke seg å leie ut, uansett om det er hybel i kjelleren, ubebodd bolig eller hytte, å sørge for at alle kravene til brannsikkerhet er på plass før utleie. Det er eiers ansvar, sier brannsjef Jan Helge Kaiser
Arnt E. Folvik
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS
68 000 ukrainere har søkt asyl i Norge siden krigen startet.15890 er i mottak, og 51 000 av dem er allerede bosatt eller på vei til å bli bosatt i en kommune. Holmestrand, Horten, Tønsberg og Færder har bosatt 559 flyktninger til nå i år. Det trengs flere boliger.

- Det er fantastisk å se hvordan kommunene og innbyggerne har stilt opp med både hjerterom og boliger til flyktninger. Som følge av økte ankomster trengs flere boliger. VIBs fire kommuner er anmodet om å bosette til sammen 540 flyktninger i 2024, sier brannsjef Jan Helge Kaiser.

- Det kan føre til mangel av boliger, eller at flere flytter inn hos allerede bosatte flyktninger. Jeg formidlet til fylkesberedskapsrådet i forrige uke at redusert standard, kvalitet eller mange flere personer i leide boliger ikke må gå på bekostning av brannsikkerheten, sier brannsjefen.

På møtet i fylkesberedskapsrådet opplyste politiet at en del av flyktningene drar direkte fra flyplassen og ikke via ankomstsenteret for registrering. Det er da en god del som innkvarteres privat direkte hos bekjente eller familiemedlemmer. Mange boligbranner har elektrisk årsak. Med flere folk i hus kan belastningen på det elektriske anlegget øke betydelig, eller brukes så feil at det oppstår brann. Eksempelvis skal ikke skjøteledninger brukes på apparater over 1000 watt.

 

- Samtidig vil jeg heie på og oppfordre alle som kunne tenke seg å leie ut, uansett om det er hybel i kjelleren, ubebodd bolig eller hytte, å sørge for at alle kravene til brannsikkerhet er på plass før utleie. Det er eiers ansvar, sier brannsjef Jan Helge Kaiser og lister opp utleiers plikter:

RØMNING, RØYKVARSLER OG SLOKKEMIDDEL

Rømningsveier

Alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri. Generelt må boliger med flere bebodde etasjer i tillegg ha alternative rømningsveier:

  • Gjennom vindu

 Er det mindre enn 5 meter ned til bakken kan vindu eller balkong være rømningsvei. Åpningen i vinduet må være minst 0,5 meter bred og minst 0,6 meter høy. Summen av bredde og høyde skal være minst 1,5 meter. For hver etasje skal minimum annethvert rom ha rømningsvindu.

  • Rømningsvei fra kjelleren

Dør fra kjelleren skal lede rett ut til det fri. Et kjellervindu pluss en kjellertrapp opp til første etasje, med utgang videre ut på bakkeplan er også en mulig løsning. Kjellervinduet må minst ha samme mål som nevnt i punktet over. 

Du kan ha andre mål på rømningsvindu fra kjeller som er godkjent etter eldre bygningsregler - sjekk med kommunen hvilke regler som gjaldt på oppføringstidspunktet.

Skal du bruke kjellervindu som rømningsvei må det ikke være fare for at snø kan tette igjen vinduet fra utsiden. Og du må selvsagt kunne nå opp til vinduet fra innsiden og det skal være lett å komme ut av. Vinduer som må åpnes ved å løfte opp kan være vanskelige å rømme gjennom. Vinduer som brukes som rømningsvei må ikke lede ut til rom eller sjakter som er vanskelig å klatre videre ut av.

Røykvarsler og slokkemiddel

Alle boliger og hytter skal ha brannalarmanlegg eller røykvarsler(e) og husbrannslange eller brannslokkeapparat. Det skal være minst en røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, soner utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være en dør mellom rommet der røykvarsleren henger og området som skal dekkes.
Hvis du for eksempel har røykvarsleren i stua og du har dør inn til kjøkkenet, må du også ha en røykvarsler der. Alarmen skal kunne høres tydelig på soverom og oppholdsrom når dørene er lukket. Den som eier boligen, har ansvar for at dette er på plass. Den som leier har ansvar for å teste røykvarslerne.

Slokkeutstyr må vedlikeholdes slik at det virker og alltid er klart til bruk. Du som leier må sørge for jevnlig sjekk av apparatet (egenkontroll). Eieren av boligen skal sørge for at slokkeutstyret blir kontrollert av kvalifiserte fagfolk hvert 5/10 år. Hvis du oppdager feil eller mangler ved utstyret, må du melde fra til boligeier.

GODKJENT FOR UTLEIE

Hvis boligen som leies ut er en egen utleiedel skal den være godkjent for utleie. Hvis det bare er rom i boligen som leies ut trenger utleier ikke en slik godkjenning.

VEILEDNING TIL PRIVATE BOLIGUTLEIERE
Direktoratet for byggkvalitet, Husleietvistutvalget og Kommunal- og distriktsdepartementet har eget nettsted med informasjon om hva private boligutleiere bør gjøre dersom de ønsker å leie ut bolig til flyktninger: www.boligdugnaden.no

 

Fakta:

Bosatte flyktninger til nå i år i VIBs eierkommuner, (anmodning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet for 2024 i parentes):
Tønsberg 265 (240)

Horten 133 (110)

Færder 99  (110)

Holmestrand 62 (80)

God informasjon om brann- og el-sikkerhet finner du her: https://www.sikkerhverdag.no/brann/

 Kilder:
https://www.udi.no/statistikk-og-analyse/ukraina/

https://www.imdi.no/planlegging-og-bosetting/

 

 

Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, Ollebukta 6, 3126 Tønsberg    Telefon 33 00 36 00  org.nr 982 847 796     e-post post@vibr.no
Tilgjengelighetserklæring