Pipebrann, hva bør du gjøre
Nyheter
Onsdag 23. november 2022, kl 14:40
Arnt E. Folvik
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS
For noen dager siden rykket brannmannskapene ut til pipebrann i Våle, Tønsberg. Det var en kraftig pipebrann, hvor beboerne handlet korrekt. Her kan du lese mer om hvordan pipebranner oppdages og forebygges. Og hva du bør gjøre.

Det første du gjør ved pipebrann er å stenge alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Hvis det IKKE er fyr i peisen kan du også stenge peisspjeldet. Gjør du det med fyr i peisen vil røyken komme inn i rommet.

 

Ring 110

- Beboerne hørte rumlelyder fra pipa og da de gikk ut for å se sto det gnistregn opp av pipa. De ringte 110 med en gang. Det var kun røykutvikling da vi kom, sier underbrannmester Thor-Arne Strand.

- Vi satte opp lift og hadde 2 mann på taket og to inne i boligen. Pipebrannen flammet opp igjen straks vi begynte å feie igjennom. Totalt tok vi ut fire kasser med sot og kjeks, - restene av forbrent beksot. Så langt vi kunne se førte ikke pipebrannen til sprekker. Feieren tar en grundigere undersøkelse over helgen, sier underbrannmesteren.

Ingen spredning til bygget

Til nå i høst har VIB rykket ut til 13 branner i skorstein, 7 i Tønsberg mens VIBs øvrige tre eierkommuner, Holmestrand, Horten, og Færder har hatt 2 hver. Siden 2016 har det vært 553 bygningsbranner i VIBs område, ingen av disse startet med brann i skorstein.

 

Våre feiere jobber risikobasert og bidrar til at fyringsanlegg er i forskriftsmessig stand og dermed kan hindre at pipebrann sprer seg til bygget.

10 av de 553 bygningsbrannene startet i forbindelse med ildsted eller røykrøret mellom ildstedet og pipa. Fra 2016 til d.d. har det vært 280 pipebranner i vårt område.

Hva er beksot?

Belegg i pipa som lett tar fyr og brenner ved pipebrann.

Består av uforbrente karbonpartikler blandet med tjære. Et seigt, glatt og glinsende belegg. Feil fyring fører til beksot og er uøkonomisk. Belegget skulle ha brent opp i ildstedet og gitt varme, ikke klebe seg til veggene i pipa.

Er det farlig å ha beksot?

Sot brenner med høy temperatur, opptil 800 -1000 grader. Oppstår det sotbrann/pipebrann: Ring 110, vi kommer!

Du må jevnlig sjekke at røykrør (rør mellom ildsted og pipe) og pipa er i orden.

Hva menes med feil fyring?

Det skjer når veden ikke brenner fullstendig opp i ildstedet.
Som når det fyres med:

  • Våt ved, fuktigheten må ikke overstige 20%
  • For store vedkubber
  • Feil bruk av trekkventil.

    Juster trekken riktig

o Er det for lite trekk, oppnås ikke høy nok temperatur og brennbare gasser som har høy brennverdi forbrennes ikke i ildsted, men legger seg igjen som beksot i pipa hele veien fra ildsted og oppover. Det ryker fra bålet og soter i ildrommet ved for lite trekk.

o Ved for mye trekk så vil brennbare gasser fly ut av ildstedet før de rekker å brenne opp. Den brennbare gassen som kunne gitt varme, legger seg igjen som belegg i pipa, oftest i toppen av pipen. Høye flammer, som går ut av ildstedet og veldig urolig bål er tegn på for mye trekk.

 

Sjekk ildsted og røykrør selv

  • Utettheter ved ildsted, røykrør eller pipe reduserer røykgasstemperaturen som igjen reduserer mengden luft inn i ildstedet. (se for lite trekk)
  • Uisolerte, store og kalde piper/skorsteiner reduserer røykgasstemperaturen som igjen reduserer mengden luft inn i ildstedet. (se for lite trekk)
  • Er ildstedet for stort i forhold til behovet så er det vanskelig å få god forbrenning. Ofte blir det altfor varmt i rommet der ildstedet står. Reduserer du trekken for at det ikke skal bli så varmt, fører det igjen til ufullstendig forbrenning (se for lite trekk).
  • Eldre ildsteder, produsert før 1998, har dårlig isolert ildrom, - der veden brenner. Bålet og røykgassen kjøles da ned. Sammenlignet med et nyere godt isolert ildsted må du bruke mye mer ved for å få like mye varme.

 

Luft

  • Ildstedet er avhengig av luft. Luften hentes via trekkventilene og det må være tilstrekkelig med luft i rommet hvor ildstedet står.
  • Det er flere årsaker til feil bruk av ildsted. Alle nyere ildsteder har bruksanvisning som viser hvordan ildstedet skal benyttes. Det er viktig at du gjør deg kjent med ildstedet og hvordan det fungerer. Test slik at du blir komfortabel med ildstedet.

 

Kun ved

  • I vedovn skal du kun fyre med ved eller eventuelt vedbriketter. Alt annet kan forårsake skade på ildstedet, feil forbrenning og større miljøutslipp.

NB vedbriketter har høyere brennverdi enn vedkubber. Bruk derfor kun mindre mengde vedbriketer ad gangen enn hva du gjør med ved. Les også bruksanvisning på innpakningen til briketene.

 

Gode tips til riktig fyring får du i denne videoen: https://fb.watch/gTC47T9ju6/

 

Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, Ollebukta 6, 3126 Tønsberg    Telefon 33 00 36 00  org.nr 982 847 796     e-post post@vibr.no
Tilgjengelighetserklæring