Økningen i pipebranner er nok en følge av høye strømprisene, som gjør at flere fyrer og etterspørselen på ved blir stor, noe som gjør at det er vanskelig å få tak i tørr ved.
Pipebrann kommer av feil fyring eller feil ved pipe, ildstedet eller ventilasjon.
Vi kan opplever helt rene og nye piper, som i løpet av bare et par måneder får pipebrann.
Dette har ingen sammenheng med feiing å gjøre. Fyres det riktig er sota allerede forbrent og den kan ikke ta fyr igjen.
Her er noen tips:
Dersom du fyrer med feil trekk eller fuktig ved kan det dennes beksot i pipa. Beksot er den sota som kan ta fyr.
Sliter du med trekken?
Sjekk at ildstedet har nok luft og at ikke kjøkkenvifte eller andre vifter trekker røyken ut av ildstedet.
I løpet av fyringssesongen må asken tømmes. Husk at det kan være glør i ildstedet i flere dager. Ha asken over i en ubrennbar bøtte som settes ute et trygt sted som ikke kan ta fyr. Etter noen dager kan asken kastes. Sjekk bruksanvisningen eller kontakt leverandøren, hvis du lurer på hvordan din peis fungerer.
Hva gjør du om uhellet er ute
Hvis du oppdager pipebrann må du stenge alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Er det fyr i peisen må du ikke stenge spjeldet. Da vil røyken komme inn i rommet.
Slokke pipebrann
Slokkingen av pipebrann bør du overlate til brannvesenet. Ring nødnummer 110.
Evakuer i tide
Husk at du ikke må sette deg selv i fare. Du må alltid evakuere før det blir farlig å oppholde seg inne. Etter brannen må skorsteinen kontrolleres av brann- og feiervesenet.