BRANNSJEFENS 10 FORUTSETNINGER FOR SANKTHANSBÅL
- Været i juni gjør at brannfaren i terrenget er lav og vi vet at vi har ansvarlige og påpasselige innbyggere. Denne våren har det ikke vært noen branner i gress eller innmark, og kun én liten brann i utmark på Torød, Færder. Det er bra, sier brannsjef Jan Helge Kaiser.
- Det er en kraftig nedgang fra foregående fire år, da var det årlig fram til sankthans i snitt 16 branner i gress- og innmark, og sju branner i skog og utmark i VIBs område, opplyser Kaiser.
Det er tent tusenvis av sankthansbål, i mer eller mindre organiserte former i Vestfold gjennom historien, uten at det har medført alvorlige hendelser.
- Vi anerkjenner innbyggernes kompetanse og at de tar ansvaret, samt tar brannsikkerheten på alvor. Vi ønsker at det fortsetter slik og at ingen tar unødig risiko og tenner bål der det kan starte en større brann, sier brannsjefen.
Brenning av sankthansbål skal IKKE meldes brannvesenets alarmsentral Sør-Øst 110 eller til Vestfold Interkommunale Brannvesen på forhånd.
- Vi regner med et stort antall mindre bål, og en eventuell oversikt med forhåndinnmeldte bål vil ikke kunne hjelpe oss til å skille bål fra brann. Desto viktigere er det at publikum umiddelbart ringer 110 om de skulle oppdage brann, sier brannsjefen.
- God sankthans! Det er aldri lov å starte en brann, men det er i høyeste grad lov å bruke sunt folkevett og ta hensyn til hverandre og naturen, avslutter brannsjef Jan Helge Kaiser.
OBS
Skal du tenne sankthansbål et annet sted enn i VIBs fire kommuner, må du sjekke om det er lokale forskrifter i kommunen.
Avfall og søppel er det forbudt å brenne året rundt. Brannsjefen advarer de som mener sankthansbålet kan bestå av søppel og alt annet enn rene materialer. Det er miljøforurensing og ulovlig.
KRAV TIL AKTSOMHET
Enhver har plikt til å vise aktsomhet slik at brann forebygges. Det gjelder alle, hele tiden og over alt, inne som ute. Du må vurdere risikoen for brann og ta egnede forholdsregler for å minimere risikoen. Du må ta hensyn til selve aktiviteten og brannfaren i omgivelsene. Dersom risikoen er for stor, avstår du fra å tenne ild.
GENERELT FORBUD I SKOGEN
Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er hovedregelen, men forskriften åpner for at du kan gjøre opp ild der du garantert ikke starter en brann. I hager, i parker og annen innmark gjelder det alminnelig aktsomhetsplikt.
EKSTRAORDINÆRT FORBUD
Ved ekstrem tørke og stor brannfare vil Brannsjefen kunne varsle at all bruk av åpen ild, og annen aktivitet som kan føre til brann utendørs, er direkte uansvarlig. Med hjemmel i §3 i forskrift om brannforebygging kan kommunen innføre forbud mot å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander når som helst i løpet av året og alle steder utendørs i kommunen.
TIL INFO:
I kommunene Holmestrand, Horten, Tønsberg og Færder er all åpen brenning forbudt etter lokal forskrift hjemlet i forurensningsloven, men det er noen unntak:
UNNTAK FRA FORBUDET LOKAL FORSKRIFT OM ÅPEN BRENNING
Brenning av kvist fra jordekanter og frukthager der dette er en del av landbruksdriften. Det forutsettes at dette skjer i samme område som ryddingen blir foretatt. Slik brenning skal meldes på forhånd til brannvesenets alarmsentral, Sør-Øst 110 IKS (tlf. 333 14 110).
For generell informasjon om bål og grill se: https://www.vibr.no/?action=showchapter&chapter=krXrWm4j