HEDERSPRIS TIL NØDETATENE I VESTFOLD
Nyheter
Fredag 25. april 2025, kl 16:32
Jan Helge Kaiser
Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS
Spesialrådgiver i Vestfold Interkommunale Brannvesen Einar Flogeland (t.v.), hovedplanlegger i Sør-Øst politidistrikt Tom Løfquist (i midten) og beredskapssjef ved Sykehuset i Vestfold, Torbjørn Lia (t.h.) og ble denne uka tildelt hederspris for innsatsen de har vist for å styrke den nasjonale beredskap innen et svært krevende og alvorlig fagområde som kalles CBRNE.

Prisen ble delt ut på den årlige CBRNE-konferansen, et treffpunkt for nødetatene og andre beredskapsvirksomheter. CBRNE er et akronym for kjemiske (C), biologiske (B), radiologiske (R), nukleære (N) trusselstoffer og eksplosiver (E). Med andre ord noen av de mest utfordrende truslene samfunnet kan møte. Årets konferanse ble gjennomført på Lillestrøm og samlet mer enn 200 deltakere. Årets tema var «Hvis krigen kommer, hva betyr dette for CBRNE miljøene/faget». Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Forsvarets ABC-skole som er arrangør.

 

De tre representanter fra nødetatene i Vestfold ble tildelt hederspris for ekstraordinær innsats for fagområdet.  Prisen ble gitt for arbeidet med å utvikle felles prosedyre for nødetatenes innsats ved hendelser som omfatter CBRNE. Den skal sikre felles situasjonsforståelse og enhetlig handlingsmønster fra det øyeblikk en nødsamtale kommer til 110-112-113 helt til hendelsen er ferdig håndtert. Prosedyren som først ble laget og tatt i bruk i Vestfold er senere blitt nasjonal. Det er Helsedirektoratet, Politidirektoratet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som sammen har et overordnet ansvar for implementering av prosedyren. https://brannredning.no/ny-cbrne-prosedyre/

 

Ulykker og hendelser som involverer CBRNE er heldigvis sjeldne. Derfor krever det at vi utvikler og vedlikeholder kompetanse til å håndtere slike hendelser når de en sjelden gang inntreffer. I 2016 ble ansatte på postterminalen på Borgeskogen eksponert for et hvitt pulver, og ansatte fikk symptomer som ble antatt kunne være biologiske smittestoffer. Håndteringen av denne hendelsen var en vekker for nødetatene i Vestfold.

 

Etter en evaluering av hendelsen i 2016 har nødetatene i Vestfold jobbet målrettet for å styrke beredskapen for denne type hendelser. Investering i utstyr, bygging av kompetanse og utvikling av felles prosedyrer er gjennomført og er nå altså nasjonal. De seks kommunene Færder, Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord og Tønsberg, har investert i en lastbil spesielt rigget for å håndtere CBRNE-hendelser. Videre er det anskaffet både beskyttelsesutstyr og måleutstyr for å identifisere farer. Arbeidet er gjennomført i samarbeid med Statsforvalteren og Direktoratet for strålevern (DSA). 

 

Dette oppfatter jeg som en sterk anerkjennelse av jobben de tre sammen med andre har gjort, sier brannsjef i VIB, Jan Helge Kaiser. tillegg har krigen i Ukraina dessverre ytterligere vist behovet for å utvikle denne beredskapen.

Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS, Ollebukta 6, 3126 Tønsberg    Telefon 33 00 36 00  org.nr 982 847 796     e-post post@vibr.no
Tilgjengelighetserklæring